EevaSinerjoki Järjen käyttö sallittu

Kymppitonnin palkka ei riitä elämiseen?

Uudenlainen köyhyys on todettu, eli kymmenentuhannen euron bruttopalkan saaneet joutuvat turvautumaan talousasiantuntijan apuun.

Normaalipalkkaiselle ja työttömälle tämä kuulostaa uskomattomalta. Verojen jälkeen jää tuollaisesta palkasta käteen 5000 euroa, ja sen olettaisi riittävän, vaikka puoliso olisi kotona.

Mietitäänpä hetki. Isopalkkainen johtaja, vaimo kotona kolmen lapsen kanssa. Johtajalla on iso omakotitalo (sähkölämmitteinen kaikilla herkuilla ja sähkövempaimilla), merenrantahuvila ja pari autoa. Mahdollisesti vene ja peräkärry.

Johtajan perhe harrastaa golfia, laskettelua ja purjehdusta, poika pelaa jääkiekkoa, tyttö taitoluistelua tai balettia.

Kesäisin matkustetaan ja veneillään.

Vaatteet ja harrastusvälineet ostetaan uusina, kierrätystä on pelkästään talosta ulospäin, hyväntekeväisyyteen.

Kaikessa pyritään satsaamaan laatuun, eli talossa on käytetty apuna sisustussuunnittelijaa, pihalla puutarhasuunnittelijaa.

Kaiken omaisuuden huolto, säilyttäminen ja vakuuttaminen maksaa.

Autojen ja veneen pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset tekevät ison loven nettotuloihin, samoin talon lämmitys ja lasten harrastukset.

Mikäli johtajan pesti loppuu, vaikkapa yritysfuusioon tai johtajan sorruttua paineen alla päihteisiin, on kierre valmis. Johtajan maksutase pysyy ennallaan, vaikka tulot tipahtaisivat puoleen.

Kulujen virittäminen äärimmilleen ei siedä minkäänlaista notkahdusta.

Nykyaikainen köyhyys muodostuu näin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Paljonko 10.000 euron kuukausipalkasta jää käteen verojen jälkeen. Mitä tulonsiirtoja he saavat?

5000 euroa on Suomessa pieni raha, kun kaikista pitää maksaa kalliimman jälkeen. Lasten hoito jne.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Perheeni on koko olemassaolonsa ajan joutunut tulemaan pienemmällä kuin 10 000 kuukaustuloilla toimeen. Olemme pärjännee, mutta emme yhä leveästi eläen kuin tuo mainittu johtaja. Kolme lasta on kasvatettu ja heillä kaikilla oli kalliita harrastuksia, sillä kyllähän lapsiin kannatti satsaa. Ei perheen ulkomaanmatkoja, ei varaa ollut. Ei mitää isoja veneitä. Kyllä leveästi jotkut voivat elää. Vähemmälläkin pärjää. Minusta tullainen ökyily ei kaipaa mitään tukia, jos tipahtavat korkealta oksaltaan niin huolehtikoot itse ja varautukoot myös pahimpaan. Mieheni jäi 90-luvun lamassa työttömäksi. Tuloni katsottiin niin isoiksi, että mitään rahaa valtio ei meille maksanut mistään. En ole koskaan tottunut saamaan valtiolta mitään, no koulutuksen tietysti, siitäkin jotain maksaen aikanaan. Miksi ihmiset totutetaan elämään toisten kustannuksella, sitä en ymmärrä.

Pekka Iiskonmaki

#2
Minäkin tulisin toimeen ilman rahaa Suomessa. Eikä se ole edes vaikeaa. Olen kuitenkin valinnut porvarin tulot ja elämäntavan.

Valtiolle olen maksanut niin paljon, että olen keskittynyt vain omaan hyvinvointiini.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

No eihän sitä kukaan ilman raha tule toimeen, mutta hyvin taloutta hoitamalla vähemmälläkin pärjää tai huonosti hoitamalla ei pärjää millään tuloilla ;D Porvari mikä porvari, en tiedä miksi minut luetaan tai miksi itsen lukisin. Mahdun ja seurustelen myös kaikenlaisten ja -tuloisten ihmisten kanssa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Semmoista jäin vähän ihmettelemään että jos tuo johtaja elelisi vaatimattomammin, sanotaan nyt vaikka kuten keskituloinen niin mitä hän yli jäävillä rahoilla tekeisi. Laittaisi säästöön, lahjottaisi hyväntekeväisyyteen?
Nythän tuo ökyelävä johtaja on yhteiskuunnan kannalta aika hyvä tapaus, maksaa isot verot palkastaan ja kun kuluttaa tukee työllisyyttä, maksaa vuolaasti ALVja, auto- ym veroja.
Ja miksi ihminen viitsisi ponnistella korkeaan asemaan jos ei nauttisi suurista tuloistaan. No työnarkomaanit on eri juttu.
Kuuluuko tällaista äkkiä ahdinkoon joutunutta johtajaa sääliä vai pitäisikö vahingoniloisena ilkkua ja sormella osoitella?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suosittelen hyväntekeväisyyttä. Kyllä sellaiseen minultakin on aina riittänyt. Varmaan moni isotuloinen on viime vuosina joutunut ahdinkoon ilman omaa syytään. Joillekin se lie ollut katastrofi, joillekin on onni suonut lähdön hyvin eduin ja aivan uusien mahdollisuuksien ja uran avautumisen. Tunnen sellaisiakin.

Pekka Iiskonmaki

#4
Lasten ulkomailla opiskelu maksaa myös melko paljon. Kaikki lapseni ovat opiskelleet ulkomailla. Kahdella heistä on yliopistotutkinto ulkomailta.

Ei porvarin elämä ole halpaa. Esim. konjakki ja shampanja on kallista. Ennen sai sentään Neuvostoliitosta kohtuulliseen hintaan mustaa kaviariaa beluga laatua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ja ihan aidolla shampanjamenetelmällä tehtyä shanpanjaakin sai ja yhä saa sieltä. Olen nauttinut niitä hyvien ystävien seurassa. Liikaakin, ei enää maistu ja kun sen on kokenut niin sitten jo riittää. Samoin kuin kaikenmaailman merenelävien nauttiminen. Niitäkin on joskus ollut ihan liian kanssa. Miksi pilata hyvä liialla runsaudella?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

Minun nuoruudessani sai valita itselleen sopivan ammatin ja siihen tähtäävän koulutuksen. Opintolainatkin olivat kohtuullisilla ehdoilla. Sain valtion opintotukeakin hieman.

Ruuat piti itse maksaa ja oppikirjat. Lukuvuosimaksut oli poistettu. Oppikirjoja sai käytettynä halvalla ja monesti ostettiin kallis kirja kolmen kimppaan.

Minusta on ihan turha valittaa köyhyyttään maassa, jossa pystyi jo 70 -luvulla opiskelemaan edullisin ehdoin. Tein reippaasti 500 markan vekselin ja sitten opiskelemaan.

Vekselin maksoin, kun sain opintolainan.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kymppitonnin palkka ei riitä elämiseen jos on tottunut elelemään suuremmalla palkalla ja elinkustannukset on laskettu sen mukaan, mutta henkilö jolla on pienemmät tulot elelisi sillä kymppitonnin kuukausi ansioilla ihan kivasti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Useimmilla varmasti se mitä tulee myös menee. Aika todennäköistä. Pienistä tuloista isompiin siirtyessä alkaa heti kulutus levetä ja revetä, kun tarpeet kasvavat nopeasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Optinen harha johtuu pitkälti Suomen korkeasta tuloveroprogressiosta ja ennen kaikkea siitä montako tulonsaajaa perheessä on. Tässä blogissa kuvailtu menorakenne olisi huomattavasti raskaampi kuin mihin tuo yhden perheen elättäjän kymppitonni bruttona riittäisi.

Itse asiassa yhden elättäjän kymppitonni viisihenkiselle perheelle pääkaupunkiseudulla riittää vain nippa nappa keskiluokkaiseen elämiseen. Viiden tonnin netosta voi hyvinkin mennä pari tonnia asumiskustannuksiin (lainojen korot, lyhennykset, yhtiövastikkeet, sähköt, j.n.e.) ja lopulla kolmella tonnilla huolehditaan viiden hengen ravinto- vaatetus- ja harrastuskustannuksista sekä välttämättömistä kodinhankinnoista, automenoista y.m. Saattaa olla, ettei lomamatkoja tehdä lainkaan.