EevaSinerjoki Järjen käyttö sallittu

Joulu- perhejuhlako?

Tule joulu kultainen....vaan toisille joulu on enää muutama ylimääräinen syömiseen ja juomiseen pyhitettävä vapaapäivä muiden joukossa. Perhe on hajonnut, suhteet vanhempiin ja sisaruksiin katkenneet tai väljähtyneet. Avioeron jälkeen lapset viettävät juhlapyhät joko molempien vanhempien kanssa vuoropäivinä tai siten, että pyhät jaetaan vuosittain kummankin kesken.

Iloinen perhetapahtuma on vääjäämättä saava uusia muotoja. Uudet parisuhteet luovat totuttuihin kuvioihin omat mutkikkaat juonteensa. Mikään ei ole kuten lapsena mummulassa. Lanttulaatikko on vaihtunut bataatti-vuohenjuustolaatikkoon, rosolli Waldorfin salaattiin ja livekala maalaispateeseen.

Aikuisen, eronneen ihmisen jouluriemu koostuu parhaimmillaan rauhallisesta, joskin yksinäisestä tunnelmasta. Radion Ilmasilta kokoaa yhteen maailmalle aikanaan muuttaneet suomalaiset. Harvoja lahjoja kääritään ja avataan. Päivä voi kulua yöasussa, jos sukulaisiin ei ole tarvetta lähteä.

Isovanhempien haudalla käynti tuo hetken tunteen siitä, että kuuluu sittenkin sukunsa jatkumoon. Hiljaisuudella ja hartaudella muistelee lapsuuden jouluja, sitten omien pienten lasten perhejouluja. Katse kääntyy yksinäisiin vanhuksen jouluihin, joiden tunnelmaan eronnut joutuu tahtomattaan.

Avioero koskettaa etenkin jouluna. Toinen vanhempi on pakotettu viettämään ainakin osan pyhistä ilman lapsia ja näiden jälkeläisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täällä Tampereella on vähävaraisia ihmisiä jotka mielellään viettäisivät joulua toisella puolella kaupunkia asuvan omaisen tai ystävän kanssa, mutta mitään kuljetusta ei ole kaupungin taholta järjestetty muuta kuin vainajien luo.
Ei luulisi olevan ylivoimaista järjestää tarpeen mukaan jotain palvelubussiliikenettä johon voisi vaikka etukäteen ilmoittautua.