EevaSinerjoki Järjen käyttö sallittu

Antikvariaatti on siirtynyt verkkoon

Kivijalka-antikvariaatit ovat muutoksessa, sillä yhä suurempi osa kauppiaista on siirtynyt joko kokonaan tai osittain verkkokauppiaiksi. Asiakkaat ovat verkossa, kotikoneella tai älylaitteella, ja sinne on vannoutuneimman antikvaarin siirryttävä - joillekin siirtymä on kaikkea muuta kuin miellyttävä. Asiakaskontaktia ei mikään muu kauppatapa voi korvata.

Mikä on ajanut antikvariaattikaupan nopeaan muutokseen, onko syynä kivijalkakaupan ja yleensä pienen erikoistavarakaupan suosion hiipuminen vai onko asiakkaiden yleinen kulutustottumusten muutos vaikuttanut myös marginaalisena pidettyyn käytetyn kirjan ja lehtien kauppaan?

Myymälän pito on valtava kuluerä, oli liike vuokrattu tai oma. Vanhojen kerrostalojen alakerran liikehuoneistot kärsivät yhtä lailla putkiremonteista kuin asukkaatkin. Kustannukset jäävät poikkeuksetta liikehuoneistoa käyttävän maksettaviksi. Asiakasvirtojen hiipuessa kohti kauppakeskuksia tai tietokoneruutuja, on väistämättä todettava, että ovi käy liian harvoin.

Verkkokauppa on näppärä tapa saada valikoima erittäin laajaan jakeluun. Antikvaaristen kirjakauppojen portaalit ovat keskenään hieman eri tavalla profiloituneita, mutta asiakas pystyy googlea apuna käyttäen löytämään halutut kohteet ja suorittamaan ostokset helposti. Maksaminen on turvallista, kun vastapuolena on y-tunnuksen omaava yrittäjä.

Persoonattomuus, asiakkaiden laiska sitoutuminen tiettyyn kauppiaaseen tai tilattuun tuotteeseen muodostavat nykyaikaisen verkkoantikvariaatin haasteet. Asiakkaita kalastetaan paitsi kilpailijoita halvemmilla hinnoilla, myös erittäin kirjavalla toimituskuluhinnoittelulla.

Kun kauppiasta ei näe, on kaupan peruuttaminen hyvin yksinkertaista. Tilaus jätetään lunastamatta, tähän myös Suomen laki antaa oikeuden.

Verkkokaupan säännöstöä olisi syytä ajanmukaistaa. Kauppiaan motivaation säilyttämisen kannalta etuja olisi hyödyllistä miettiä myös myyjän näkökulmasta.

Eläkkeellä tai osa-aikaisesti antikvariaattia pyörittävät kauppiaat ovat toinen ongelma. Kilpailun tasapuolisuuden nimissä olisi jonkinlainen säännöstö luotava, jotta yrittäjäeläkettä maksavat nuoret kauppiaat ja jäähdyttelyvaihetta elävät seniorikauppiaat olisivat asiakkaan kannalta samalla viivalla. Tällaista säännöstöä ei ole helppo luoda, sillä jokainen laatii omat hinnastonsa ja antaa paljousalennukset sen perusteella, miten paljon tai vähän kauppiaalle on jäätävä liiketoiminnan kannattavaksi tekemiseen sekä elantokuluihin.

Lopettavat kauppiaat ovat viime aikoina huolestuttavassa määrin olleet etupäässä nuoria kauppiaita.Nuorella tarkoitan tässä kohtaa alle 50-vuotiaita.

Asiakas äänestää jaloillaan. Alan tulevaisuuden kannalta olisi erittäin suotavaa, että asiakkaat eivät lähtisi mukaan tarjouskisaan. Eläköityvien kauppiaiden työpanos loppuu väistämättä ja nuorten, aktiivisten ja menestyvien kauppiaiden työpanos astuu tilalle. Tämä tapahtuu vain, mikäli nuorten kauppiaiden asiakaskunta on riittävän laaja ja monipuolinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Hyviä näkökulmia. Antikvariaateilla on nykyisin edessä monia haasteita. Valistuneet kuluttajat laittavat arvokkaimmat teokset itse verkkohuutokauppoihin. Lukuharrastuskin on vähenemään päin. Lisäksi kirjoja myydään paljon kirpputoreilla huomattavasti halvemmalla kuin divareissa.

Pakko tunnustaa, että itsekin käytän paljon verkkokauppoja. Jos tahdon jonkun tietyn teoksen, on helpompaa etsiä teos verkosta kuin lähteä jahtaamaan sitä lähidivareista.

Koko ala on varmasti murroksen edessä. Ehkäpä kauppiaat joutuvat laajentamaan valikoimaansa selviytyäkseen.

Verkko on kuitenkin tullut jäädäkseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Itse antikvariaattikauppiaana sanoisin, että kivijalkakaupan perustaminen on nykyaikana lähes hulluutta, asiakkat ostavat jo paljon mieluummiin netistä ja niinkuin kirjoitit nuo vuokrat ovat sellainen kuluerä, että ei niitä helposti saa myynnillä katettua.

Minä olen huomannut, että erikoistuminen on se avain jolla asiakkaita saa lisää, en esimerkiksi ota juuri lainkaan kaunokirjallisuutta myyntiin, vaan ainoastaan vanhaa sota- ja muuta historiaa, tekniikkaa ja erikoiskirjallisuutta, näissä on nykyään laajeneva lukijakunta. Se on turha myydä samaa dekkaria 30 muun antikan kanssa, ei siinä edes hinnoittelulla pärjää.

Itse myyn enenevissä määrin kaikke muutakin keräilyyn liittyvää, valokuvia, ohjekirjoja, myyntiesitteitä, kortteja, pienesineitä ja kaikenlaisia pienpainatteita. Nämä ovat niitä joita nykyään paljon liikkuu ja ovat keräilijöiden suosiossa.

Monet ovat lopettanee ja varmaan lisääkin lopettaneita tulee, jos pelkkään kirjaan ja vielä peruskaunoon suuntautuu, minulla on vuosi vuodelta myynti kehittynyt positiivisesti, juuri repertuaarin laajenemisen mukaan, ei ole niin ihmeellistä pikkutavaraa, jota en myyntiin ota, esimerkkinä vaikka vanha lasisilmä, jonka osti yhden ison lehden toimittaja.

Maailma muuttuu ja niin on myös antikvariaattien muututtava, jollei pysy ajan hermolla, niin asiakkaat kyllä vähenevät.

Postikuluilla kilpailen itsekin, kaikki lähetykset saa minulta 2,50e hintaan ja yli 50e tilaukset kuluitta, se on hyvä kilpailuvaltti ja yksi tärkeimmistä keinoista saada lisää kauppaa, kokonaan ei se tappiota tuo, sillä onneksi postikin tekee edes jonkunlaisia sopimuksia yrittäjien kanssa.

Minulla ei ole alasta valitettavaa, pitää olla positiivinen ja osata erikoistua, mukavaa touhua tämä on, mutta ei tällä kuitenkaan rikastu.

Käyttäjän EevaSinerjoki kuva
Eeva Sinerjoki

Petteri, sanoit postittavasi kaikki lähetykset, myös postipaketit 2,50 eurolla. Kuulostaa yksinkertaiselta tavalta hinnoitella, mutta mielestäni ei ole kovin järkevää syödä omaa myyntikatettaan vääristyneellä postihinnoittelulla.

Ymmärrän vakioasiakkaiden paljousalennukset, mutta en ymmärrä jatkuvaa alennuspolitiikkaa.
Kilpailevien kauppiaiden syöminen markkinoilta on eräs kaupan strategioista ja tulevaisuus näyttää onko tämä viisasta.

Hyvä tavara käy kaupaksi myös asiallisilla hinnoilla.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Joko joku myy muuten e-kirjoja antikvaarisesti? Vai katoaako niistä arvo kokonaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No minä en ainakaan myy, eikä ole tarjottu kyllä myytäväksikään, taitaa olla sellainen alue mikä ei oikein toimi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

No verkkokauppias ei kopeloi niin kuin eräs antikvariaatin pitäjä ahtaissa tiloissa teki Saramagon kirjaa etsiessäni. En tainnut olla ensimmäinen asiakas, jolle näin kävi, eikä siitä edes ole paljon aikaa. Verkkoantikvariaatti ihan kannatettava juttu.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset